Mijn favorieten

Veranderingen huizenmarkt 2018

Veranderingen huizenmarkt 2018

Er is veel veranderd op de woningmarkt in het afgelopen jaar, zowel voor u als koper of als huiseigenaar. We weten allemaal dat de huizenprijzen flink zijn gestegen en dat er een tekort aan woningen is. Maar er is nog veel meer gebeurd! 
Laten we even terugblikken, we zijn tenslotte al bijna aan het einde van 2018 beland. Wat is er allemaal veranderd in het afgelopen jaar? Wij als PRO Makelaars zien dit als de meest ingrijpende veranderingen:
  1. NHG grens werd verhoogd naar 265.000
  2. Maximale hypotheek tot 100% van de waarde van het huis 
  3. Hogere lening mogelijk bij energiebesparende maatregelen
  4. Tweeverdieners kunnen meer lenen
  5. Stijging WOZ waarde 6,5%  
  6. Historisch lage hypotheekrente 
  7. Hoge huizenprijzen door schaarste
 
1.          Een hypotheek met NHG heeft een aantal voordelen. Zo fungeert dit als een vangnet als u uw hypotheek niet meer kunt betalen, door bijvoorbeeld werkloosheid. Per 1 januari 2018 is de kostengrens voor een woning gestegen naar 265.000. Bij woningen waar geïnvesteerd wordt in energiebesparingen, stijgt deze grens zelfs tot 280.900. 
Bron: 
NHG

2.          In 2017 kon je nog 101% van de waarde van je huis lenen, in 2018 is dit 100%. Waarbij men vroeger nog de ‘kosten koper’ mee kon financieren in de hypotheek, moet je dat nu uit eigen geld betalen. 

3.          Huiseigenaren die meer dan 33.000 per jaar verdienen kunnen tot 9000 meer lenen als zij een energiezuinige woning kopen of energiebesparende maatregelen treffen. Bij de optie tot een energieneutraal huis is dit 25.000, wat natuurlijk wel gebruikt moet worden voor energiebesparende maatregelen.  
Bron: 
Rijksoverheid

4.         In 2017 telde het tweede inkomen voor 60% mee voor het verkrijgen van een hypotheek, vanaf 2018 is dit 70%. De bedoeling is dat het tweede inkomen de komende jaren geleidelijk voor 100% gaat meetellen.  
Bron: 
Rijksoverheid

5.         De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. In 2018 is deze met 6,5% gestegen t.o.v. 2017.
Bron: 
CBS

6.         De rentestand staat al enige tijd op een historisch laag punt. Dit zal door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) ook niet snel veranderen.  
Bron: 
ABN AMRO

7.         De schaarste op de woningmarkt drijft al een lange tijd de prijs van de huizen omhoog. De verwachting is dat we 2018 zullen afsluiten met een gemiddelde prijsstijging van 9%.  
Bron: 
ABN AMRO
Niet voor iedereen, of voor elke aan- of verkoop zijn deze veranderingen van toepassing. Dit is het voordeel van een professionele makelaar in de arm nemen. Hij of zij is van alle actualiteiten van de woningmarkt op de hoogte en kan hierdoor het juiste advies geven. 
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring