Mijn favorieten

Vooruitblikken 2019


Zoals besproken in de blog van oktober, is er flink wat gebeurd in het afgelopen jaar in en om de huizenmarkt. Ruim na Prinsjesdag 2018 is het hoog tijd dat we ons voorbereiden op wat er mogelijk komen gaat in 2019. 
Wat weten we tot zover en wat staat ons verder te wachten in 2019 omtrent de huizenmarkt?

De rente op hypotheekleningen met een korte en lange looptijd blijven voorlopig nog laag, voorspelt de Europees Centrale Bank (ECB). Dit komt onder andere door recent tegenvallende berichten over de economie. De ECB verwacht pas in het najaar van 2019 een renteverhoging (bron: ABN AMRO).
Dit is gunstig wanneer je van plan bent om een huis te gaan kopen, echter is er ook geen zicht op verbetering van de schaarste op de huizenmarkt in 2019. Mede door deze schaarste voorspelt de ABN AMRO, naast een prijsstijging van 9% in 2018, dat de huizenprijzen in 2019 met nog eens 7% zullen stijgen.
Door de schaarste op de woningmarkt hebben de verkopers het voor het zeggen, en hoeven zij weinig concessies te doen tijdens de verkoop van hun huis. Misschien wel belangrijker dan ooit is voor zowel kopers als verkopers dat ze zich goed laten adviseren door een erkende en ervaren makelaar.
 
Positief voor kopers is dat de grens voor het kopen van een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ook in 2019 weer zal stijgen, tot €290.000. Een additionele 7% kan meegerekend worden wanneer dit bedrag wordt gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Dit kan dus oplopen tot €17.400. Dit is dus zeker iets om in de gaten te houden!
 
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Voor 2019 meldt de Waarderingskamer dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen zal stijgen met 7,5 tot 9,5%. De WOZ-waarde wordt door de gemeente als basis gebruikt voor woonbelastingen. Doorgaans stijgt de belasting als de WOZ-waarde toeneemt. Dit is overigens niet automatisch het geval, gemeenten bepalen zelf welk percentage ze aan belasting heffen. 
 
Om nog even door te gaan over belastingen; de belasting op de energierekening valt volgend jaar fors hoger uit. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaan huiseigenaren volgend jaar gemiddeld €150 meer aan belastingen betalen op gas en elektra. Nog een reden om eens in de materie van energiebesparing te duiken. Lees ook onze blog over duurzaam wonen.

Op 15 november jl. heeft de Tweede Kamer ingestemd met de BTW verhoging van 6% naar 9% in het lage tarief. Dit voelt iedereen natuurlijk in zijn portemonnee wat betreft normale levensbehoeften zoals boodschappen. Als huiseigenaar merk je dit wanneer je bijvoorbeeld schilderwerk laat verrichten. 

Weinig positiefs over het Belastingplan van 2019 zou je zeggen. Er is echter een silver lining! De Rijksoverheid wil met ingang van 2019 de inkomstenbelasting tarieven verlagen, om uiteindelijk in 2021 het tweeschijvenstelsel in te voeren. Dit betekent dat men over een groter deel van het inkomen minder belasting gaat betalen. Kanttekening hierbij is dat dit betekent dat het voordeel van de hypotheekrenteaftrek minder wordt, aangezien het lage belastingtarief ook de maatstaf is voor de hypotheekrenteaftrek. 

Genoeg om over na te denken dachten wij zo! Hele fijne december gewenst van PRO Makelaars. 

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring